Friday, 1 November 2013

Result Exam Aina Yang Pertama!!!

Salam..

Aina dh stat skolah even umur die br 4 tahun dis yr. Aku n husben memula xnk anta die msuk skolah sbb rs mcm terlalu.awl.. tp Aina yg nk sgt skolah!! Bukn sbb die dh matang sgt,tp sbb jeles tgk Qaseh (BFF die dr lahir) dh ade bj skolah,beg skolah cantik n buku2 tulis... Ari2 Aina akn nngis n ckp kt ayah,kakak nk skolah..

So kitorg pn anta la die skolah kt tmpt yg sm Qaseh skolah, Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI). So far dis yr Aina skolah dgn baik.. Cm kdtgn agak x cantik,sbb Aina kn ade asma.. so bile die selsema batuk truk,mmg die xkan ke skolah.. (kecik2 dh rekod x cantik...hahhaha). Tp xpe,ibu pn mmg xnk Aina terlalu stress n straight awl2 ni kn.. Juz take dis opportunity sbg pendedahan yg br utk knal erti bljr n build new relationship wif new ppl..kn..kn.. Amik ko...tunggang langgang ibu nk speaking!! hahahaa!!

Neway,Aina dh exam penilaian akhir tahun 2013. Ade paper Bahasa Melayu, Matematik n Bahasa Inggeris.. And guess wat??!! I am soooooo proud of u kakak!! Uols tgk la result ni!!!!

Wednesday, 23 October 2013

Macam org tua!!

Hai... 

Pantas sgguh ms berjalan,kn.. Skrg dh setengah bulan Oktober, pastu November..pastu Disember... So insyaAllah kalo pnjg umur ku, jmpe la tahun dpn.. Tp tahun dpn, tahun dpan la punye cite kn! ;)

Ari ni aku nk cite psl ank2 aku yg semakin membesar dgn sihat n bijaknye.. Alhamdulillah!! Aina skrg dh pn 4 tahun 1 bulan.. Aimy plak 2 tahun 5 bulan.. ekceli nk cite byk2 aku pun xtau cmne.. Sbb aku jmpe dorg pn Sabtu n Ahad je.. Snin smpi Jumaat aku kt Melaka kn.. Tp yg wat aku hepi, tiap kali balik mmg akan ade bnde 'baru' tuk aku jdkan kenangan sbg seorang ibu ;)

Mr. Mama melayan Aina main pasir...hehehhe
Aina sgt suke bercakap...pok..pek..pok..pek... mcm org tua!! Hahahaha!! Stiap kali aku borak dgn husben, mesti die tup2 akan tnye, "Np ibu...Nape".. kapochi uolsss!!!! ;p. Skrg bile berborak dgn die, aku trase mcm dh borak dgn mmbe2... bukan dgn mak n ank..hahaha! (prasan aku mude cam Aina ke?..Ops~). Last week aku asyik rs sakit pinggang.. Smpi Aina pn prasan, sjak aku lik aku wat muke ketat n dok urut2 kt blkg.. Aina dgn prihatin tnye, "Ibu sakit belakang ke?.. Nape ibu sakit?". Prihatin kan?? Bile aku ckp aku ni makin tua, sbb tu sakit.. nnti makin tua, dkat nk mati... Trus die nngis n sentap wo..hahahah!!! Siap merayu jgn aku tua, jgn sakit n mati... Alahai anak...telus sungguh kamu...

Smlm (23/10/13) aku sj je nk lik Kajang... Jmpe ank2 n husben.. Lgpn jumaat ni aku x lik sbb kn keje ari sabtu..huhu... Smpi je umh, dh rehat2, Aina tnye, "Ibu dh sihat ke? Ibu dah tak sakit pinggang lagi?". Dgn snyum aku pn jwb, "ibu dh ok, tq kakak". Leh plak die ckp lg, "Ibu dh makan ubat byk2, sbb tu ibu sihat,kn.. Nnti kakak dh besar, kakak bawak la keta, bawak ibu..." Perghhhh!!! terharunye ibu, kakak oi!! Betapa baiknye ati ank sbb die tau ibu die drive work jauh2 kn... Sayu n tersentuh ati ni.... T,kasih Aina...sbb ade niat cmtu.. Ibu tau kakak akan jd anak yg baik.. Amin!!!! 

Kakak sgt rajin tlg lipat kain skrg.. Muke cebik tu sbb belagak la dh pandai lipat kain..hahahah
Muke cumey....
Aimy pn leh tahan tau... Bercakap dh jelas.. Tp sgt suke gaduh dgn kakak.. Kalo Aina pegang mainan, itu la yg die akan amik dr Aina!!! Aina memula leh la mengalah n sabar.. "kejap adik, biar kakak ajar, biar kakak tunjuk".. Si Aimy plak, dgn sikap ADE AKU KESAH??, trus jerit sekuat ati kt muke kakak n amik mainan... Bile Aina dh xleh sabar,  kuar la ayat tak puas ati, "eeeiiiiiiiii!!! asyik kakak je kena bg adik!!!" (smbil tonggeng2 vontot).. 

Tp kalo bab berdamai, bile kakak nngis kn mrh dgn ayah or ibu, adik akan dtg pujuk kakak.. Bile adik takot tgk cite seram, kakak akan dok sebelah n pluk adik.. Bile dtg idea bermain, masing2 akan kuarkan idea kreatif tuk sepahkn umah n main sm2.. Ms tu nmpk sgt keakraban dorg.. ;). 


Masih setia dgn Upin Ipin...


Muke kerek n sempoi.. ;)
 

Monday, 14 October 2013

Aimy gedik..hehehe

video

Sj bwk ank2 gi abiskan masa kt Kid'z Palace, The Mines.. Mmg tmpt ni la dorg akan abiskan ms smpi 3-4 jam lamenye..huhu..

Ni part Aimy main ala2 gedik n comel.. uols tgk la ye.. ;)

Thursday, 22 August 2013

Pengorbanan

Aku pernah terfikir...

aku lebih byk mengendalikn rs x puas ati org lain.. aku boleh pujuk org lain yg sdih n stress dan menjd lega... aku leh pjuk org yg sedang mrh menjadi sabar n snyum semula.. aku abiskn ms bekerja di pjbt dr kul 8 pg smpi kul 11 mlm utk menyelesaikn laporan kes2 aduan.. sgl arahan yg diberikn disiapkn spt yg diarahkn.. bile bos kate slh,aku akui shj..

Tp trase sdih bile sdar.. Aku bekerja utk duniawi tp manakah bekalan akhiratku nnti??...

Trase sdih bile aku utamakan keje selama 8-12 jam namun ade pihak yg mengatakn dgn lantangnya semua pekeja kerajaan hanya mkn gj buta..

Trase sdih bile teringt aku bekeja spnuh masa tnpe teringt utk menelefon n berbual dgn husben n ank2 walaupun hanya utk 10 minit

Trase sdih bile teringt aku pnah pjuk org yg sdih n stress..tp bile diri sndri,xde siapa pn yg akan peduli...

Trase sdih bile teringt aku berjauhn dgn ank2 tnpe menyedari berapa byk zaman kanak2 dorg yg aku dh tinggalkan.. Smpi x dpt lihat dorg membesar spnuhnya dpn mata n bimbingn diri ini!!

Takut apabila memikirkn,semakin jauh aku dgn keluargaku..apatah lagi mak abah..adik beradik..dan keluarga mertua... Apakah skrg aku hanya sdar seketika..bagaimana pulak bila mereka meninggalkn ku utk selamanya..

Ya Allah...Tabahkan hati hambaMu ini... Semoga sgl keluhan dan kesedihan ku ini, Engkau dpt kurniakan bimbinganMu.. Agar aku tidak terus hanyut..Sentiasa Redha dgn ketentuanMu dan meyakini bahwa pasti ada hikmah disebalik Pengorbanan kecil ku ini.. Amin!!

Tuesday, 13 August 2013

2.8.2013 @ Padi House, Putrajaya

Salam..

Tarikh yg TAK SEPATUTNYE aku lupe! Mcm mane la aku leh lupe tarikh ni.....ish...ish...ish....

ULANG TAHUN PERKAHWINAN AKU YANG KE-5 TAHUN!!!!

Ekceli on dat day aku sgt sibuk tlg husben jual balance kuih ry kt Jualan Raya anjuran Puspanita MOT. so dr pg - ptg, aku tlg husben pastu lepak2 n jmpe kwn2 lm kt MOT.. Lpas husben abis keje, aku mule la pk, kat mane nk carik port buka pose.. Tp husben aku rileks je.. Die drive je keta smpi la ke Padi House, Galleria, Putrajaya..

Aku pn blur,apsal husben aku nk ke citu.. Pd hal tmpt xde la leh wat cuci mate sgt.. Tp ikutkn aje la..
Bile husben mule msuk ke Padi House, aku pn pk..nk lyn mkn mhl2 kot.. Rezeki2...heheheh

Tup2, bile dh dok tggu mknn smpi, br la husben aku sbut kt ank2, "Ari ni 2.8.2013.. Anniversary ayh n ibu".. Gulp!!! Kecut jantung bile t'pk, HOW COME AKU LEH LUPE??!!! Oh tidak!!! Slalu aku la paling ingt bab2 tarikh penting ni.. :(

Tp TQ kt husben, sbb die x kecik ati.. TQ sbb dh booking mkn sdap2 tuk smbut anniversary kami..TQ sbb berusaha m'jd AYAH n SUAMI yg TERBAIK sedangkan aku tau, bukan mudah, lbih2 lg berjauhn dgn isteri..T.Kasih pd Allah SWT, kerana dgn dugaan yg diberikan, k.syg n hubungan umh tgga kami makin mekar.. Alhamdulillah!!

LUV U SHAHRUM BIN ABD RAKEB!!
 
Sntiase menceriakan ati ibu ;)

kakak dgn Red Velvet Cake
Mulut adik pnuh dgn cake ;)

Mr. Mama ku!! ;)
Aku pn nk posing jugak.. heheh


Chicken Chop Rice!! Mmg siyes sdap.. Ayam lembut + popiah yg rangup
 

Ni anak ayah.. Slalu kena mrh,tp ttp syg kt ayh..

Pavlova yang wallah sedap!! ekceli ade 2 slice stoberi on d top, tp kakak dh ngap dl..

Monday, 12 August 2013

The Smurfs 2

Well,dlm pada beraya, Aina still menunggu cite feveret die The Smurfs. The Smurfs 2 plak kuar pd ari raya ke-2.

Stiap kali dpt duit ry, husben aku akan tnye Aina, "nk tgk wyg x?". Kalo nk, mtk duit ry kakak kt ibu".. Heheh! Since kami beraya kt KL je, mmg agenda tgk wyg bleh dilaksanakan la..


Dpt tgk wyg pn muke ketat lg??

Cite ni mmg BEST.. Kali ni tntg Smurfette yg mengalami konflik tntg kewujudan diri sndri dan k.syg dr Papa n Smurfs yg lain. Sonok n klakar tgk watak baru dlm cite ni iaitu Vexy n Hackus. Gargamel si jahat ni pn mempunyai agenda yg jauh lebih jahat n kejam pd kali ni!! Geram tgk!!

Aina n Aimy sgt njoy.. So puas hati la tgk cite ni. Uols jgn lupe tgk k! 


Aimy nk wat peace..tp msih kuar 3 jari...

"Cmne nk wat peace ni ayah!!"

Kakak sempat posing kt siput si Turbo ni..heheh



Sunday, 11 August 2013

Yeay!!! Hari Raye!!!

Alhamdulillah...masih diberikan peluang utk menyambut Aidilfitri pd tahun ni!!! Even pose x cukup, tp raye mesti sambut! hehehe...

Al-kisah, utk tahun ni aku ry tanpe rs syahdu, xde drama air mata, coz x jauh sgt dgn keluarga.. Tiap2 mggu dpt lik Kjg ms bulan pose,so dpt la shoppg bli persiapan ry bagai. Cm tahun ni sgt adventure bab2 kemas umh sblm ry.. Ye la,tiap2 mggu lik je asyik kuar shoppg.. So bile msnye nk kmas umah kn??!!. 

Aku amik cuti raye 2 ari lbih awl (Selasa n Rabu) konon nk pulun kemas umah la... Jenuh seh nk kmas umh yg sentiasa dlm keadaan 'bujang' ni..huhu


Umah dh mcm tongkang pecah!!! AaarGgghhhhhHHh!!!!

Aina n Aimy SGT la membantu kn.. Kite kmas area dapur,die 'kmas' ruang tamu..huhu.. Tahun ni peralatan umh yg baru cm meja mkn je..heheh. Bj ry ank2 pn cuma 4 helai je (2 psg bj kurung+ 2 psg casual). Bj ry aku lagi la..xde lgsg yg baru! 2 helai bj kurung pakai hok yg adik aku sponsor ms die nikah bln 5 lpas..hahahah!!! Husben aku pn sm la...bj sponsor.. ;p

Raye kali ni turn kt umh mak aku..yeayyyy!!! Cm x meriah sgt sbb mak tok seh kelik Klate.. So kami beraya kt Jln Klang Lama la.. Yg riuh sbb kami adik beradik beraya kt umah mak. Cik Ngah, (Adik no.2 aku, Julia) mmg sblh flat umh mak je.. Cik Teh (Adik no.3, Juhana) lak kt Ampang dr umah mertua.. Awal pg raye pertama die smpi la umh mak.

Ari pertama lpas mtk maaf sm2, kami beraya la umh Cik Ujie (adik mak aku). Lpas serbu sn, kami ke kedai gambar n amik gmbr 1 family!! Tersedak gak tgk kos bil RM 500.. gulp!! T'byg2 duit melayang lg lpas ry ni kn... (stat kire hari bile gj bln ni nk msuk!!!). Tp xpela...setahun sekali kn.. ekceli xde la setahun sekali.. Setelah 30 tahun aku beraya 1 keluarga, ni br 1st time kot! hahahahah!!!

Abis amik gmbr, kami beraya ke umah Makteh kt Damansara, beraya dgn nenek + keluarga pak andak kt Pulau Indah, umh Pak Anjang kt puchong, umh mmbe Cik Ngah kt Puchong gak. Smpi lewat petang.. Mlm smbung lak beraya ke umah adik mak aku, Cik Ani. Umh pn kt area flat mak aku gak la.. Perghhh!! Pnat husben aku.. Dr pagi - malam drive..name pn RAYE kn! ;). Yg meriahnye ank2 aku la sbb dpt byk duit ry.. Dialog kakak yg aku dh ajar awl2, lpas salam n dpt duit raya mesti kate "Time kasih, Selamat Ari Layer"..hehehe. Dialog adik lak lpas dpt duit ry, (aku x ajar k) "Nah Ibu!! simpan!!". kalo la adik kate, nah ibu je!..syok ckit dgr.. SIMPAN tu mmg dh mcm warning gak la..hahaha.


Kakak di hari raya pertama

Adik dah bantai tdo..pnat sgt!!

Ari ke-2 Cik Teh dh x join beraya sbb die ikut mertua lik Penang. So tggl la aku n Cik Ngah je. Agenda kali ni ke Kuala Selangor.. Jauhnye perjlnn ditmbh dgn jem lg,perghh!!! Byk btol keta nk ke Kuala Selangor/Sabak Bernam/Perak.. Ari tu dpt la gi beraya dl umah Cik Senah (penjaga aku ms aku kecik2) kt Puncak Alam, umah spupu abah kt Ujung Permatang. Ry ari ke-2 pn aku bwk skali family kakak ipar jln sm.. So bwk la dorg singgah umh sdare Abg Man kt Tanjong Karang (tmpt aku bljr ms zmn mude2 ni...)

Stress!!! Jem nk ke Tanjong Karang!!!

Senyum gedik plak dlm keta!!!
Since stuck lame dlm keta, mmg bosan la kn.. Husben pn muke dh stress. So kami ank branak posing la dlm keta..hehehe


Aimy kate, "Nak amik gmbr ibu"

Kakak pn stress sbb jem.. So xleh nk wat muke comel..

Ari ry ke-3 aku cm bwk ank2 n parents aku ke Shah Alam, gi umah Cik Sidah (sepupu abah), umah Ibu Nani (jiran sblh umh mak), pastu ke Sentul, umh kakak ipar.. Trus aku check out dr umh mak n lik Kjg,huhu... Cik Ngah dh slamat smpi Pekan dh ms ry ke-2 mlm..

Uish...raye sakan tau mggu ni! Ry ke-4 aku n husben bwk ank2 beraya ke umah kwn2 KALIV lak.. Kt Semenyih, kt Kajang, umh sdare husben kt Dengkil, pastu beraya lak mlm tu kt umah pengasuh ank2 aku, Kak CT.


Raye kt Semenyih.. Sempat lg tgk Angsa yg tuan umh bela..
 
Memang raye sakan ank2 aku kali ni kn!! Handbeg aku pn berat dgn duit ry dorg je.. Alhamdulillah.. 
Well, ry kan sebulan!! So nnti aku update story lg k! 

Neway, Selamat Hari Raye kengkwn!! Mintak Maaf Zahir dan Batin atas slh n silap yek! Nk dtg umh bgtau la...tp,make sure ujung mggu,sbb aku ade.. Kalo dtg ari keje, husben aku bg kuih ry je le..cewah!!  










Tuesday, 16 July 2013

Seminggu berpuasa! 1434H/2013M

Salam Ramadhan...

Alhamdulillah, dh hari ke -8 kite berpuasa.. Kalo di tgk kt blog aku ni,ntah bp bulan aku x update.. hehehe! (BZ GILER LA SGT!!) 

Byk sgt nk cite dgn korg.. tp sume cite dh lapok.. Hurm...So aku mls nk cite kn!! Aku cite bnde2 terkini je la ek! Utk bulan Ramadhan kali ni sgt berbeza tuk aku.. Sbb kali ni pose kt Negeri Bersejarah, Melaka.. Tahun lpas aku berpose kt Ganu Kite.. hehehe. Suasana dan org2 yg sgt berbeza but still bg kenangan la tuk diri aku ni.. Bukan slalu dpt lepak lm kt negeri org kn! (ayat2 tuk positifkn diri..pd hal jiwa kacau dek berjauhn dgn family!!! sob! sob!). Tp yg paling kecian kt husben aku la.. Bersahur n berbuka pose sorg2...huhu..

Kt dlm spital ni (tmpt aku keje skrg la kn) ade bazaar kecik yg sgt comel tp meriah... Ade la dlm 5-7 gerai je.. Ade jual lauk2 n kuih2.. So kalo rs aku xnk sesak2 kt bazaar luar tu, aku singgah la kt bazaar dlm spital ni. Bazaar ni bukak dlm kul 3.. Slalu kuih cpat ngat abis..tggl lauk2 je.. 

Ni br ckit nih...



Ha.. nmpk x gmbr tu? Gambar aku dpt snap sekeping je.. Sbb aku pn nk membeli gak, dorg ni laju membeli,kalo aku lmbt grab abis la..hehehe. Sistem kt cni, sp dh bli blah cpat.. Sbb jln leh jd sesak n nnti bos carik..hehehe!

Kt umh sewa aku (Taman Cempaka) pn meriah dgn bazaar.. Bazaar dpn umh aku je kot! Jem kt jln xyah ckp cmne la kn.. abg2 RELA n Pak POLIS sentiasa kwl kesesakan.. Selama 3 ari keta aku asyik kn halang je xleh msuk...sbb abg2 ni ingt aku nk park keta n gi bazaar.. Pd hal aku nk msuk parkg kt umh.. Tp skrg dorg x larang dh.. Asal tgk Livina Oren je, dorg bg la aku lalu smbil snyum n angkt tgn gitu...

Kt umh sewa ni aku n housemate rajin msk.. Ala, stkt 2 lauk je kn.. Tp ni br sminggu pose..tahap rajin tu tggi..hehehe. Kitorg msk pn asam podeh.. msk lemak cili padi.. sbb kitorg suke sgt dgn pedas2 ni.. Tgk la mggu dpn thp rajin cmne lak kn..huhu

Ok la, bab mkn2 dh abis.. bab baju ry aku x de idea lg.. Tema kaler pe..nk pakai bj pe.. Tp of course la bli siap sbb x done nk tmph.. ;(

Arkk!! sendat!! hehehe

Smile!!

Aimy ade la dpt bj FREE dr mmbe aku.. Mmbe aku bli,tp ank die x muat.. So die bg la kt aku..Tgk bj yg cun tu, aku pn confident la aimy muat! Skali bile bg die pakai, sendat n sangkot plak kt perut!! hahahaha! Hurm...xpe la dik, nnti kite carik bj kakak n adik yg lain k ;)


Sunday, 28 April 2013

Salah org lain,diri jd mangsa

Inilah hasil dr tindakan sengal sorg mamat kt ayer keroh pg td.. Kt trafik lite MITC,aku dok line tgh coz nk trus. Ko dok line kiri,tup2 ko pancung nak ke line kanan skali?!!.. Kan sengal tu... Abis livina aku... ;(

Tuesday, 19 March 2013

Turn Aina plak..

Si kakak plak kena chicken pox... Ati ibu mane leh biarkn ank sakit kn.. Ms adik kena aku amik cuti direct sminggu... Kali ni aku amik 3 ari (rabu-jumaat)..
Aina sgt touchg...asyik nngis n ngeluh sakit n gtl.. Aina asyik ckp 'kakak syg ibu...' 'ibu jg kakak ye'..

Monday, 4 March 2013

Tersentuh Hati : aimy kena Chicken Pox!

Sabtu malam yg lpas (2 Mac 2013), aku terprasan ade 1 bijik merah n berair kat area 'popot' si Aimy.. Ms tu terdetik, pe bende plak ni.. Aku pn check2 sluruh bdn, tp xde lak nmpk 'geng2' lain bijik tu.. So aku pn abaikan dl dgn otak still mengkaji2 psl bijik tu.. Tgh mlm bdn Aimy naik pns..die DEMAM. Tp tetibe je kot.. Aku pun bg la ubat dmam kat vontot..

Pagi Ahad tu, laki aku tunjuk beberapa bijik naik kt area telinga Aimy.. Time tu ati aku trus rs sentap n pk psl Cacar Air... Dmam Aimy on/off spanjang ari.. Aku apply cuti n Snin bwk la gi Klinik, mmg doc sahkan die kena Chicken Pox! Ciannye la anak ibu... kecik2 dh kena.. Tp ade org kate, sib baik kena masa kecik, so parut senang ilang...hahahah!

Trus aku apply cuti seminggu tuk jg die giler2.. Lantak la org2 opis nk kate ape! Bab2 ank, ibu xleh nk berkompromi.. Yg penting kesihatan adik,kan! ;) Doc pn kate die kena di'isolated'kan...so Aimy xleh  ke umah mama ek! Meh kite cite ckit pe tu Chicken Pox.. 

Chicken pox juga dikenali sbg cacar air, jintungan or bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia boleh merebak melalui sentuhan dan titisan cecair daripada org dijangkiti. Ia juga merebak melalui bahan tercemar dgn cairan spt pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox. 

Penghidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik - bintik merah kat badan. Kawasan bintik - bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan seluruh badan. Ruam chicken pox akan timbul sekurang - kurangnya 2 minggu selepas jangkitan berlaku. Bintik - bintik merah akan bergelumbung air dan kemudian kering dan berkuping. rasa gatal sangat or sederhana akan buatkan penghidap rasa nak menggaru dan akhirnya menjadi kesan pada badan. 


Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

Bintik pnuh kt area leher  n dada Aimy... 

Even rs x slesa mndi dgn daun semambu, tp posing tetap ade..hehehe

Memula bijik2 naik byk kt area vontot dan leher Aimy. Lpas tu makin byk ke area tgn, bdn, kaki dan muke.. So since ari ke -3 dh ni, bijik2 tu dh cover d whole body die la.. Kami bg die mnum air kelapa (even die byk kali xnk!), sbb org tua2 kate leh kuarkan byk lagi bintik2 tu.. Selain dr tu, laki aku dptkn daun semambu.. Ikut la cr tradisional ckit.. Daun tu aku jadikan alas tuk Aimy tdo n wat die mandi.. Kate org leh kurangkan gatal2 kt bdn ms chicken pox.. Alhamdulillah, even die merengek n menggaru mlm2, bile dh dilapikkn dgn daun tu, kurang ckit la meregek die... Nmpk gaye leh la die tdo, even kjap2 nngis n menggaru..hahaha!. Daun semambu pn mak aku kate gantung dpn pintu umah.. Ade lg pesan die, aku xleh menggoreng dlm umah, takot Aimy miang2.. 




Bermain dgn daun semambu...

Ubat dari doc!
Ubat dr doc pn x lepas gak.. doc bg ubat dmam n ubat sapu Calamine Lotion utk kurangkan gatal n keringkan bijik2 tu dgn cpat.. 
Spanjang dok umh ni, aku x bg die pakai bj.. Sbb doc kate bdn die akan rs sgt gtl n rimas bile pakai bj.. Tuala kakak n adik pn aku asingkn.. Even byk kali tegah adik main dgn kakak, tp ape leh buat,tetap xdpt.. ingtkan nk elakkan dr terjangkit kt kakak, wat ms ni berdoa je la kakak x kena...huhu
Aimy sgt suke merengek spanjang x sihat ni.. die suke menggaru.. Bile di tegah, die merajuk.. Tp kitorg layankan aje.. Ni la ms tuk Aimy mnje2 dgn ibu kn... ;).

Monday, 25 February 2013

Jumpe Jackie Chan!!!

Td makan malam dgn housemate dkat Muara Ikan Bakar Sungai Duyong, Ujong Pasir, Melaka... Al-maklumlah,ari ni dh dpt gj..hehehe

Ni kali ke-3 aku lyn mkn kt cni dgn housemate.. Slalu mkn cam biase je.. Tp mlm ni lain ckit, sbb ade pasukan RELA jg parking, meja2 reserved (utk 100 org aku rs) n sume pekeje restoran siap lengkap pakai uniform restoran,perghh!!

Aku n Nat tnye la brader sorg ni "Ape hal mlm ni? Ade VIP nk dtg ke?".. "Jackie Chan nk dtg".. Uish!! tgk muke brader tu mmg aku rs die memain la... Tup2 x smpi seminit kitorg smpi, dtg la keta VIP 2 bijik... Wrne itam dgn di escort oleh pak polis... 

Bile aku tgk dlm 5 org berbangsa Cina smpi, aku usha je la.. tgk2 gak,ye ke Jackie Chan nk dtg? Bile usha sorg mamat ni,mmg tersentap ati bile tgk tu mmg JACKIE CHAN!!! OMG!!!

Teruja aku!!! Sbb mmg minat sgt kt die!! Even die dh nmpk sdikit season,heheh.. Tp die tetap nmpk kacak n bergaya hero!!!

Mmg aku n Nat x sdap rs nk mkn,sbb dok usha je area2 VIP tu.. Dlm 5 min lpas Jackie smpi, dtg la 2 bijik bas rombongan kaum kerabat die ke restoran tu..

So restoran makin sesak...agaknye dorg dpt 'bau' hero antarabangsa dtg Melaka kot! Aku n Nat agak frust sbb x dpt lgsg amik gmbr Jackie ;(.. Die di kwl sgt ketat! die mkn pn ngadap ke muara sungai,x mo org amik gmbr die..

Lpas mkn, aku n Nat tggu gak la dlm 5 min,sbb ms tu tgk keta die mcm dh siap2 nk grak.. Tggu arahan dr Jackie je! Kitorg tggu dgn pnuh hrpn nk amik gmbr Jackie, die grak je dr meja mkn, smpi die msuk keta,lgsg aku x dpt snap! Cmne nk snap dh kalo pasukan RELA n polis block kiri kanan Jackie..Aduyai!!!!

So aku cite je la ek betapa terujanye aku... Smpi skrg kot terbayang2...huhuhu!!    

Wednesday, 6 February 2013

Aina dh skolah!!

Salam kengkawan! 

Terdetik di hati... Skejapnye masa berlalu... Tahun 2013 ni Aina dh msuk 4 tahun.. (ekceli kalo nk kire bebetul umur die br je 3 tahun 5 bulan gitu..). Tapi Aina seorang anak yg sgt suke bercakap.. Keletahnya mcm la org2 tua.. Agaknye sbb ikut perangai IBU die yg suke byk ckp kot.. PRO la katekan! muahahahah!!!

Kalo aku borak dgn ayahnye, mesti tetiba die akan mencelah dgn soklan "Nape ibu? Np?".. Aduyai...aku pn jwb la, "Ibu cite psl work dgn ayah la.."... Kalo 3 ari aku x lik ke Kajang (If korg lupe,aku skrg keje kt Melaka), bile ckp dgn die kt tpon, "Ibu,np ibu x balik?.. Kakak windu ibu".. Nape ibu tak balik umah kakak?"... Hurm.......touching sgguh ibu dgr soklan2 tu ;(.. Sob! Sob!. apekan daya kakak, ibu work jauh tuk carik rezeki kan... Redha la dl wat ms ni,insyaAllah akan ade hikmah atas sume dugaan ni... InsyaAllah!

Oh ye, since umur kakak skrg dh msuk 4 tahun, selayaknye la die bleh msuk skolah.. Ikut planning aku,aku nk bg die stat skolah bile die 5 tahun. Tp, Si Kaseh (BFF Aina kt umah pengasuh tu) stat msuk skolah tahun ni. Kaseh sebaya Aina.. Kaseh masuk Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI). So Kaseh kelihatan sgt cumey dgn pakaian seragam skolah yg berwarna ijo,tudung yg die pakai even ade rambut2 yg t'keluar... Beg skolah ala2 beg budak Akademi Fantasia yg ade roda tu... Sume anasir2 tu watkan Aina rs jeles yg amat! So ari2 bile husben aku amik die lik dr umah pengasuh, kakak akan mtk nk g skolah dgn Kaseh. Pengasuh pn cite kt aku, "Si Aina nngis2 mtk nk skolah sm dgn Kaseh, Jue".. "Cian ank ko...". 

Ok2,demi ms dpn kakak, ibu n ayah pn decide la bg kakak msuk skolah.. Kakak teruja bile die dpt bj+tudung+beg skolah Ana Muslim yg wrne pink n itam tu... Beg tu mmg tahun lpas lg kami dh bli tuk die.. ;). Sib bek xyah bli br...heheheh. Pada 14 Januari 2013, stat la dunia persekolahan utk kakak!!!! Yeaayyyyy!!! Tp, ibu rs terkilan n sdih sgt, ibu x dpt anta kakak ms ari pertama kakak skolah,huhhu ;(. 
Husben aku cite, mmg takde mslh lgsg nk kjutkn die bgn kul 730 n mndi n siap2 g skolah.. Sbb Aina sndri pn teruja la katekn... Aina msuk kul 830, balik kul 1130.. Kjap je,tp ckupla ckit pendedahan utk peringkat awl kn.. ;). 

Bile aku tpon n tnye, "Kakak sonok skolah?. Kt skolah bljr ape?".. Dgn pnuh smangat die kate, "Sonok ibu.. Kakak skolah dgn Kaseh.. Kakak ade kwn... Kakak blajar Alif Ba Ta td.. Pastu kakak lukis bintang".. Pnye la panjg citenye,kan? Hahahah!

Skrg dh msuk dkat 3 mggu die skolah, husben aku cite die dh stat liat ckit..haru2!! ;p. Bile kjutkan, die leh kate "kjap ye ayh..." Bile husben aku pusing je, tgk die leh smbg tdo!!...hahaha!. Aduyai kakak...jgn la wat ibu rs cuak plak... Tp, kakak skrg dh pandai bc doa mkn.. Kt umh,bile mkn sm2, die la paling kuat baca doa.. Si Aimy ikut ala2 kadar ade bunyik je la... :). 

Kakak wif her school uniform :)

Adik pn tumpang pakai tudung n posing gak bile tgk kakak pakai tudung...ish! ish!

My Precious!!!

Posing still sm je...hehehe

Cjuk ati ibu stiap kali tgk gambar ni... ;)
Aina n Aimy syg.. Timbalah ilmu dunia dan Akhirat sebanyak mungkin,kerana hanya ilmu dapat menentukan kedudukan kita di sisi-Nya kelak.. Smoga ank2 ibu menjadi ank2 yg Solehah, pnuh ilmu yang berguna dan akan menjadi Insan yang cemerlang di Dunia dan Akhirat! Amin!!   

Wednesday, 9 January 2013

cameron highlands 2013

Ms yg sgt berharga bile dpt abiskan bersama ank2 tersayang...