Wednesday, 29 February 2012

Jalan2 di Rumah Iklim Sederhana 4 Musim

Tgh excited nk naik bas, tp sempat posing jap.. Wif my parents ;)
Plan nk gi tempat ni,dtg dr adik2 aku ni.. Dorg pnah g cni,tp ms dorg dtg,dorg x dpt msuk tgk umah 4 musim tu.. Tgh renovation. So kali ni dorg ajak aku lak.. Ms dlm p'jlnn,mmg cuaca mendung.. Smpi Shah Alam,ujn lebat giler.. Smpi kitorg rs mmg xdpt la nk msuk umah tu.. Tp dh niat nk g,kn.. Sj la kitorg lalu gak Bukit Cerakah ni.. Smpi je c2,ujn reda+trus benti.. Pe lg... pnjg la langkah kami..hehehe

Posing dl sblm bas gerak..

Aimy pn excited dpt naik bas.. 1st time la katekn..


Umah ni ade 4 musim, musim sejuk, musim bunga, musim luruh dan musim panas.. Kitorg bajet,time tu tgh musim sejuk.. Xcited la nk tgk salji.. Tp smpi2 je, tgh musim bunga da... Masuk dlm umah ni mmg cjuk dh.. Sib baik gak bukn musim sejuk,sbb ank2 aku pn x thn dgn sejuk musim bunga ni.. (sejuk temp aircond die la..). Yg untungnye musim bunga ni, gmbr cantik2 la.. So colourfull dgn bunga2 yg cantik ni ;)


Ssh btol nk suh posing... Nngis plak die..

Nice...

Cantik,kan? Tp pokok tu x tumbuh lg bunga2nye.. kalo x mesti lg nmpk lebat je gmbr ni..huhu







Eh kakak ni.. Adik dh teran nngis,die leh posing lak...

 

Tgk pose gedik dak ni...





.
.
.
.
.
Mmg gedik sgt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hehehe.....

Sunday, 26 February 2012

Karnival WOW Putrajaya 2012

Karnival WOW Putrajaya stat dr 23 - 26 Feb 2012.. Smlm husband aku bwk la kitorg g sn.. Tp g sn pn,niat juz nk tgk p'tnjukan bunga api.. Si Aina la.. asyik mtk je nk tgk bunga api... Mslhnye,die ni main pki mtk je nk tgk.. Bukn die kesah pn sempena pape mjlis ke.. Die ingt,bunga api yg meriah2 ni snang nk di lihat tepi2 jln kot.. ceh!!

so,mlm smlm (25 Feb), kt Putrajaya, kitorg smpi la dlm kul 11 mcm tu.. Ms tu tgh b'lgsg Konsert Karnival WOW.. Aku x trn dr keta pn nk lyn konsert.. Cm parkg tepi jln+dgr je la dr dlm keta.. Best gak.. Dpt gak la dgr sore Ella, M. Nasir, Ramli Sarip..huhu.

Slps t'sengguk - sengguk aku menunggu, dlm kul 11.45 gak la bunga api ni kuar.. Sib baik parkg tepi jln baik punye.. Mmg clear je tgk bunga api ni..hehehe

Korg lyn la ye...... Sila abaikn sore latar me+Aina yg poyo tu ye.. ;)

video




Saat kehilangan Poksu!!!

Poksu n Aimy

Nmpk tak budk laki kt sblh Aimy? Tu adik bongsu aku... Faiq namenye.. Die br form 1,tp die skolah kt skolah Tahfiz area Puchong.. Sbb mak ayh aku b'hrp,bile dh bsar,die lain dr aku+adik2 aku yg lain la..huhu. Die dok kt skola tu dh dkat 2 bln..

Jumaat (24 Feb 12) jam 6 ptg,aku dpt call dr mak aku.. Tba2 dgr sore die lain dr biase.. Mak x ckp pape,cm tba2 die nngis+t'sedu2 smbil sbut "kaklong...".. Ni yg paling aku x suke ni.. Coz otak aku leh jammed dgn pk2 bnde negatif.. Pe hal lak ni... dlm 2 min mak still x ckp pape.. Even aku dh tnye byk kali, MAK KNAPE NI???..

Then br mak sbut... "adik ko,faiq... die larik dr tahfiz".. Pergh!!! tau x...b'degup jntung aku! Die larik dr tahfiz time dorg kuar dr asrama g solat jumaat. So dh kul 6,mak aku kate die x lik umh lg.. Ntah mane lak mamat ni gi!!! So,aku try tenangkn mak,mlm tu gak pas lik keje aku gi umah mak.. Adik2 aku yg lain gi pusing2 kt area Puchong+Subang,try carik die.. Tp still xjmpe.. Mak+abh dh bengkak2 mate nngis.. Aku xde idea nk carik ktne.. Ms tu kapla ni pk,mcm2 yg x baik.. Pe jd kt die+kwn die,coz dorg kuar xde duit.. (dats wat i thought coz mmg mak aku x bg duit pn tuk blnje dlm tahfiz tu)

Dlm kul 10 mlm,tba2 jiran bwh umah mak aku (umah mak umah flat,tgkt 3) m'jerit pggil "Yah,faiq dh balik!!!".. B'gegas kami 1 family trn ke tgkt 1.. Nk nngis bile aku tgk,mak trus peluk sorg budk itam+kapla botak (sdih ala2 jejak kasih tu..). Tp tu mmg btol la adik aku,cm confius jap sbb last aku tgk die,die x botak pn..

Alhamdulillah!!!!!,sbb die larik dr tahfiz,die still dpt smpi umh.. Sib baik la die x kn culik, or kn potong2 oleh org jahat kt luar tu kn... Rupe2nye adik aku larik sbb die kate die rndu sgt kt mak aku.. Hurm..adik aku ni mmg tembe ckit.. (korg fhm ke mksud tu?).. Die laki,tp jiwa soft sgt... ;p. Yg hebatnye,lpas emosi sume org dh cool,adik aku cite r cmne dorg larik.. Dr msjd area tahfiz tu,dorg jln kaki smpi IOI Mall, Puchong. Dr c2 dorg naik bas..(ade duit simpann rupenye adik aku ni..). dh trn area Jln Klang Lama, dorg jln kaki smpi msuk sri Sentosa+umah mak aku.. Pergh!!!! mmg mcm pelarian btol...

Aduyai..even die dpt lik dgn slamat,aku still xdpt lupe,saat k'ilgn die.. Trase b'jauhn dan k'ilgn mmg b'beza.. Slame ni die xde dpn mate,aku tau die ok je.. Tp bile saat2 cmni,aku mmg x suke.. ni kali ke-2 jd kt family aku.. 1st time ms aku umur 9-10 tahun cmtu.. Adik aku yg no.2 tu pn pnah ilg.. Still,sib baik die dpt lik umh,ade psgn husbnd+wife yg baik antakn lik..

Hrp2 lpas ni,x jd lg la hal2 cmni.. Kali ni kami still dpt jmpe.. kalo x jmpe nnti,cmne la... ;(



Thursday, 23 February 2012

Manusia..Manusia....

name pn manusia kn.. X sumenye SEMPURNA... Sm la cam aku,aku bukn baik sgt pn.. Ari ni mulut lantang je b'cite+ngumpat.. Abis,dh aku bengang!! so,kuar la sumenye kt mulut nih... Rs mcm leh sbr,sbb ari Jumaat kn.. Tp sp la Juhannis... Iman pn x kuat ner..huhuhu

Xmo la cite ngn sp+np aku bengang.. tp mmg aku rs,pe aku ckp ari ni,'insan' tu t'dgr kot. Rs mcm bgus gak ko dgr..kirenye xde r aku ngumpat blkg2.. Tp,pk lik,mesti die sentap ckit kot... X baik aku sakitkn ati die kn?? Nk wat cmne,dh die pn wat aku rs nyampah+meluat jek...


Try la ko tu b'ubah ckit.. Gy ko ckp,ko bgus sgt.. Tp,ko x tnjuk lak yg ko tu bgus.. Kalo ko tnjukkn kebagusan tu,kitorg yg br nk carik kebagusan ni pn leh bljr.. X luaknye ilmu di dada ko tu.. Aku ckp pn,bukn sbb nk kate aku ni bgus,tp aku nk la bljr kebagusan ko tu...

Hurm...dh stat ngutuk2 lik kn.. Rs cam nk cpat lik umah je... Kt umh,xde la aku nk ngumpat2,sbb ank2 aku xfhm lg kn.. So xde org m'lyn,xde r m'jd2..hahahah

Tuesday, 21 February 2012

Cedih ibu... ;(

"Ibu,akitnye.. Kakak dmam...."

Mak mane la yg leh snang ati bile tgk ank jatuh sakit,kn? Jgn kate sakit teruk,tp kalo ank tu ngadu "ibu,akit la..nyamok jaat gigit kakak".. tu pun aku dh leh rs touching2...

Lately ank2 aku x brape cehat.. Aku rs xde mood nk wat keje.. Ari2 ku rs mcm mendung jek.. Lik umh,xde dh senyum tawa+kelincahan dr ank2 aku.. Windu sgt... :(.. Sob! Sob!. Aina dmam truk,dh lm gak rsnye die x dmam smpi lembik.. Stakat ni,die dmam+selsema+batuk (1 pakej la katekn), pas mkn ubat die ok la.. Dr ari jumaat lpas,die dmam.. Smlm aku bwk la die g klinik.. Die kn cucuk amik drh,sbb temp bdn die dh cecah 38!!

Ms die nk amik drh tu,aku nk r bg kate2 smgt,tp sore aku pn dh b'getar thn nngis... So aku ckp pn t'sekat2 jek.. Sib baik la kakak nngis jap je.. Ms cucuk x nngis,jarum dh cabut,br die nngis... Dats my big brave gurl ;). Pg td b4 g keje,kakak still x snyum kt aku.. Xde pn dialog dr die "nnti ptg ibu amik kakak ye"..

Aimy batuk2.. Sib baik la si kecik tu lincah lg.. Tp selera mkn die kurang.. Mkin kurus+kerdil la bby tecik aku tu... Wahai ank2 ibu... Tlg la sihat cpat.. Ibu windu sgt nk tgk snyuman+gelak tawa korg.. Korg la yg rajin tlg sepahkn umh.. Korg la yg wat ibu memekik2 bsing kt umh.. Skrg ni,ibu pn dh jd pendiam je kt umh..... ;(

Thursday, 16 February 2012

Driving Lessons!!

Well,aina dh stat tnjuk bakat br.. bwk keta!! hahaha!!

Ms ni tgh jln2 kt The Mines. Ms tu mmg xde plan pn,tba2 je laki aku bwk kitorg lepak sn.. Xde shopping2nye.. Money yilek! So cuci mate je la..

Cm ms ni syiok r tgk ragam ank2 dare aku ni..

Kakak beriye2 drive tau.. Adik muke cam x heran jek..

Akhirnye,adik nngis gak!! Coz dh penin dgn gaye kakak bwk keta dgn xde lesen..hahah!!

Gadis Trek!!


Gmbr2 ni pn xde r hebat mane.. Sbb i pki hp je kan.. ;p

Thursday, 9 February 2012

Aina + Aimy = Action!!

Smlm aku dok m'lyn la kerenah ank2 aku.. Aina dgn mulut bising die.. Aimy dgn ligat merangkak+berdiri die.. Aina smakin suke b'ckp.. Aku rs die nk jd mcm ibu die ni la bile dh bsar nnti.. Jd PRO.. Pot..Pet...Pot..Pet.. bercakap je.. Kalo die dh stat pggil "ibu..ibu..ibu..ibu..ibu...",slagi aku x sahut,slagi tu la die sbut tu je... Bile dh sahut,ntah pape ntah die bebelkn.. Lynnnnz je la.. Ade yg aku fhm,ade yg x fhm..

Hobi si kakak skrg ialah b'posing.. Asal kamera di tala ke die,mmg done2 tu die b'posing,seh!! perghhh!!! mmg r x seksi ner,tp leh jd model gak r.. ;p.

Nmpk muke die je.. Kapla ayh xde..hahaha!!
Malu2 konon.. Sj xmo pndg kamera even ibu dh ready nk snap...








Ok cenyum... sAtu.. Uwa.. Iga..hak! hak!

Baik kn sy.... ;)











Ha.. tu la gmbr2 si kakak.. Kalo die dh pgang kamera,mcm2 gmbr die amik.. Fotogedik la katekn.. Ni slh satu pict yg die snap sndri tau...

kaki sp??? kaki Aina la... ;p


Alahai kakak... die la p'bising dlm idup ibu.. kalo x dgr die bsing+lincah,mmg ibu ssh ati tau ;). Ok,nk tgk x aksi2 sopan dr Aimy?? Aimy wat ms ni masih dikategorikn sopan.. Sbb die cm br leh merangkak+b'diri je.. Die xleh jln+b'ckp lg.. Kalo yg die leh sebut pn,"ma".."pa".. pastu die sembur2 la air liur die.. Gigi pn br tumbuh 2 btg.. 1 atas,1 bwh...hurm.......

X puas ati,sbb topi lg bsar dr kapla sndri.. ;p



Cak!! Nmpk lurah Nak oi!!!

Dh ade ciri2 jd bby yg b'jy... Ke dh pndi nk pilih mainan mane??

Cpat2 la si adik ni b'jln.. Kakak dl,umur 10 buln dh laju je jln,even 'stereng' xde..jap2 ke kanan..jap2 ke kiri.. Ibu bg ms lg 2 bln ye dik ;). Kalo adik cpat jln,snang nk larik2 dlm umah dgn kakak+huru - harakn lg umah tu.. heheheh

Thursday, 2 February 2012

Cheese..Cheese..Cheese...

Lately aku prasan yg aku kuat mkn mknn yg b'asaskn cheese.. Last 2 weeks,bebudak opis cbuk order Cheese Burst Dominos.. mmg giler cheese die.. Mengalir kuar je dlm stiap gigitan... fuhhh!! Smlm lak jiran sebelah aku http://anniesaj.blogspot.com/  blnje mkn pizza..ade unsur2 cheese gak la..


Aku leh ngaku r,dlm ms 2 mggu dok lyn cheese burst tu,brat aku naik 2 kg seh!! bp brat aku skrg,mls r nk bgtau kn.. malu i.. hehehe

Ni lg 1 Cheese tart yg aku suke giler lyn!! AaarrrrgghhhHH!!! tidak.... Tp mmg sdap wooo.. Kalo mkn sejuk2,lg sdap.. Aku letak kt dlm peti ais umah tu.. Asal msuk dapur,x kesah la nk msk ke.. Nk bsuh btol susu ank ke.. Nk bsuh kain dlm mesin bsuh ke.. (mesin bsuh aku letak kt area dpur gak).. Mesti aku bukak peti ais n capai seketul dua.. Bygkn kalo 1 ari aku msuk dpur dkat 10 kali??

Cheese tart ni ade 2 jenis inti.. Inti strawberi n blueberry.. 1 bekas ni ade 50 ketul.. Kuih ni makcik hubby i yg wat.. Hrge die pn murah tau.. RM25 hengget je.. ;).


Karnival Upin & Ipin

Ekceli time gi karnival ni dh lm dh.. ms tu akhir bulan Dis 2011.. Ms ni mmg Aina excited la.. Sbb die mmg suke giler coz tu mmg feveret kartun die.. Jgn katekn Aina, si adik Aimy pn suke.. Abis,ms aku ngandungkn die, ari2 tmankan Aina tgk Upin Ipin ni.. So bile Aimy kuar,die tgk kartun ni mcm dh knal lm lak..hehehe

Dgn bangganye! Sy dh jd ahli kelab Upin & Ipin!!


Ok, let's start our journey!!

Aina n kak ros!

Ade byk lg replika watak2 kartun cite ni.. Tp sbb gmbr agak blur.. So xdpt la aku nk upload. So ni antara best posing si kakak+adik yg dpt aku upload.. Kitorg lepak cni dr kul 10 pg smpi kul 1 ptg.. Tggu lm pn sbb nk bg Aina btol2 puas hati.. Die nk gak tggu maskot Upin Ipin yg gedabak bsar tu dtg kt karnival ni..

Hausnye....gulp! gulp!

Ha..bile dtg je 2 maskot tu,Aina yg tgh mnum air ni leh larik dlm crowd semata2 nk kejar dorg! Aku yg tgh dukong si Aimy+diapit oleh brg2 yg dh dibeli, t'kulat2 kejar+carik aina.. Sib baik jmpe! Giler lah minah kecik ni.. Ms tu hubby aku gi keta,anta separuh brg lg..  


.
Family pict! 

Aiseh...gmbr Aimy x tegak lak.. ;p

Aimy di alam Metromillenium!!

Ms kt muzium ni, pihak penganjur siap wat replika umah Upin Ipin yg real lg.. Kelas uols!! Trase jap mmg dh ade dlm tv bile msuk umah tu..hehehe..